تولید غذای ماهی کپور شامل مراحلی است که با شناخت دقیق آنها ماهی به عملکرد رشد بهتری میرسد. تعریف دقیق نیازهای تغذیهای، انتخاب مواد با کیفیت و استفاده از روشهای نوین در تولید غذای ماهی کپور، همگی در ساخت خوراک نقش بسزایی دارند. در این به مقاله منابع تغذیهای مهم ماهی کپور و روند تولید خوراک کپور ماهیان بررسی میشود. تا اینجا هستید(: از طریق این مطلب نیز میتوانید در مورد ارزش غذایی آنها اطلاعات بیشتر کسب کنید و از طریق بخش گالری با کارخانه و تجهیزات ساخت خوراک بیشتر آشنا گردید، پس لطفا ما را تا پایان همراهی نماید.
منابع پروتئینی در تهیه غذای ماهی کپور
این منابع شامل فراوردههای گیاهی یا حیوانی هستند. پروتئینهای حیوانی موجود در ساخت غذای ماهی کپور به دو دسته پروتئینهای دریایی مانند پودر ماهی، پودر استخوان ماهی و پروتئینهای خشک مانند پودر گوشت، پودر استخوان تقسیم میشوند. بیشترین پروتئین حیوانی که در تهیه غذای ماهی کپور بهکار میرود پودر ماهی است. عموما در تولید خوراک ماهی کپور کیفیت پروتئین بسیار مهم است و پروتئینی که در در دمای بالا برای مدت طولانی فراوری و پردازش میشود کمتر قابل هضم است. زیرا ساختار مولکولی آنها تغییر کرده و اسیدهای آمینه آنها نیز قابلیت هضم پایینتری نیز دارند. بنابراین درک فرایند تولید پروتئینهای مورد استفاده در فرمول تولید خوراک ماهی کپور و همچنین کیفیت مواد خامی که از آن ساخته شدهاند مهم است.
نوید دانه ایرانیان چندین سال است که به طور تخصصی در جهت تامین خوراک آبزیان و خصوصا ماهیان گرمابی تمرکز و تلاش خاصی دارد شما عزیزان از همین امروز با مشاهده محصولات ما و تماس با مشاوران میتوانید از بهترین شرایط ویژه برای یک خرید خوب بهرمند گردید.
رایجترین پروتئین گیاهی در تولید غذای کپور
کنجاله سویا رایجترین پروتئین گیاهی در ساخت خوراک کپور است. این ماده منبعی با پروتئین بالا است که در سراسر جهان به سهولت در دسترس است. با این وجود کنجاله سویا به طور کامل نمیتواند جایگزین پروتئینهای حیوانی گردد، زیرا مشخصات اسید آمینه آن نامتعادل و دارای کمبود آمینه اسیدهای گوگرد دار مثل میتونین و سیستئین است. برای همین هنگام گنجاندن آن در غذای ماهی کپور باید خوراک را با منابع مصنوعی سیستئین و میتونین غنیسازی کرد.
پروفیلهای متنوع اسید آمینه منجر به تولید پروتئینی با ارزش غذایی بالاتر در غذای کپور میشوند. گاهی استفاده از یک مکمل که کمبود اسید امینه دیگر را تکمیل نماید بسیار موثر است. به طور مثال کنجاله سویا نسبتا غنی از لیزین اما دارای کمبود میتونین است، در این صورت میتوان با ترکیب آن با پودر گلوتن ذرت که سرشار از میتونین و دارای کمبود لایزین است این ترکیب غذایی را متعادل کرد.
منابع انرژی خوراک ماهی کپور
با اینکه پروتئین نیز میتوانید به عنوان منبع انرژی در خوراک آبزیان بهکار رود، اما متخصصان تلاش میکنند تا با تهیه منابع ارزانتر به شکل چربی و کربوهیدرات مصرف پروتئین را در ساخت غذای ماهی کپور محدودتر کنند. چربیهای مورد استفاده در تهیه غذای ماهی کپور شامل چربی حیوانی، روغن ماهی و روغن گیاهی مانند پالم است. این منابع در نقش اسیدهای چرب ضروری عمل میکنند. منابع کربوهیدرات ساده نیز شامل غلاتی مانند گندم، ذرت و برنج است که مقدار قابل توجهی پروتئین را نیز به همراه دارند.
چه مقدار غذا برای ماهی کپور استفاده کنیم؟
برای تغذیه هر نوع ماهی کوچک تا متوسط به اندازه یک چهارم نیاز یک ماهی بزرگسال غذا بدهید. این یک تخمین خوب در مورد میزان مصرف غذا توسط ماهی کپور است که به اندازه یک چهارم فنجان است. افزایش خوراک ممکن است باعث مشکلاتی از قبیل مشکل شنا کردن در ماهی شود.
ماهی کپور را می توان با خوردن هر غذایی سالم نگه داشت؟
بعضی ماهیان کپور به دلیل نداشتن دندان به غذای گیاهی نیاز ندارند. با این حال، اگر بخواهید نوعی مواد گیاهی به آنها بدهید، ویفر جلبک یا سبزیجات آب پز مانند کدو سبز یا اسفناج را میخورند.
غذای کپور ماهی در طبیعت چیست؟
در طبیعت ماهی کپور از غذاهای زنده یا منجمد طبیعی استفاده میکند. اما یکی از بهترین انتخابها که میتوانید به عنوان خوراک به ماهی کپور خود بدهید پلت است. زیرا هضم آنها بسیار آسان است بنابراین به آنها اجازه میدهد تا در یک بار تغذیه مقادیر زیادی خوراک ماهی بخورند.
ماهی کپور معمولی به طور کلی به عنوان یک گونه گیاهخوار در نظر گرفته میشود. در محیط طبیعی خود، آنها در درجه اول از گیاهان آبزی استفاده میکنند و به طور معمول برای پاکسازی پوشش گیاهی آبزی نیز در استخرها استفاده میشوند.آنان دارای یک رژیم غذایی متشکل از خوراک های زنده شامل زئوپلانکتونها به عنوان مثال: روتیفرها، کلادوسرانها و جلبکها هستند. هنگامی که ماهیها به مرحله چشمی در حدود 2.5 سانتیمتر میرسند، رودههای آنها دراز میشود. دندانهای حلقی برای بهبود توانایی آنها در مصرف مواد گیاهی ایجاد میگردند. ماهی کپور به طور فزایندهای با خوراک فرموله شده یا ترکیبی از گیاهان پرورش مییابد.
در خوراک ماهی کپور معمولی در مقایسه با ماهی گوشتخوار جیره غذای دارای پروتئین و چربی کمتر ولی حاوی مقدار کربوهیدرات بیشتری است. به این ترتیب منابع پروتئین حیوانی (به عنوان مثال پودر ماهی، گوشت و پودر استخوان) را میتوان کمتر از ده درصد در فرمولاسیون تغذیه استفاده کرد.
چند ویژگی برای تولید سالم غذای ماهی کپور
در ساخت غذای ماهی کپور باید همه مواد مغذی ماهی را در رژیم غذایی فراهم سازیم. یک رژیم خوراکی سرشار از پروتئین به دستگاه گوارش ماهی شما کمک میکند تا سالم و قوی بماند در نتیجه ماهی کپور شما کمتر بیمار شود. ویتامینها و اسیدهای چرب امگا منابع عالی هستند که به سلامت پوست و فلس ماهی شما کمک میکنند.
منابع پروتئینی مورد استفاده در تهیه غذای کپور ماهی
این مواد را میتوان به طور کلی به صورت زیر دستهبندی کرد:
– منابع جانوری آبزی و خشکی.
– دانهها و روغنهای کنجاله دانه.
– غلات و محصولات فرعی غلات.
– منابع میکروبی.
منابع کربوهیدرات مورد استفاده در تولید خوراک ماهیان
کربوهیدراتها (قند و نشاسته) به عنوان منبع انرژی در تغذیه گیاهخواران استفاده میشود.
در ماهی همه چیزخوار آنها در تولید خوراکهای مزرعهای و همچنین به عنوان خوراکهای تکمیلی استفاده میشوند. که در غلاتی (مانند گندم، ذرت، جو، چاودار و سورگوم) موجود هستند. ذخیره اصلی انرژی به شکل کربوهیدرات است. این مواد نسبتاً ارزان هستند، به طور گستردهای در دسترساند، و از آنجایی که مواد مغذی به راحتی توسط ماهی هضم میشوند، اغلب در تولید خوراک ماهی و از جمله کپور استفاده میشود. به طور معمول، سطح لیپید و پروتئین در غلات پایین است، و بنابراین به شکل خام، برای تامین بخشی از کربوهیدرات خوراک استفاده میشود. کربوهیدرات اصلی در غلات و محصولات جانبی غلات به صورت دانه های نشاسته ذخیره میشود. محتوای فیبر خام دانه غلاتی مانند جو و برنج که پوسته فیبری دارند بیشترین مقدار است.
سبوسهایی مانند گندم، جو، چاودار و ذرت نیز دارای انرژی متوسطی هستند و میتوانند به عنوان خوراک مکمل در تولید غذای ماهی کپور مقرون به صرفه استفاده شوند. جوانه جز پروتئین غلات، به عنوان مثال (کنجالههای گلوتن ذرت و گندم) همچنین میتوانند به عنوان چسب پلت برای بهبود پایداری آب در غذای کپور ماهی استفاده شوند. این مواد سطح ریزدانهها را در خوراک کاهش داده و آبشویی مواد مغذی را کاهش میدهند. همچنین میتوان از آن برای افزایش طعمدهی و مکمل غذای ماهی کپور (مانند نیشکر و ملاس چغندر) استفاده کرد.
جهت آشنایی با عنوان افزودنیها و ترکیبات کلی غذای ماهیان میتوانید این مطلب را نیز مطالعه نماید.
مواد افزودنی خوراک و ریز مغذیهای رایج در تولید خوراک ماهی کپور
– اسیدهای آمینه
عمدتاً مصنوعی، همچنین برخی از ترکیبات آلی، به عنوان مثال مخمر تصفیه شده
– مواد معدنی و آلی
آلی (مانند کلات اسید آمینه یا بلوک های پروتئینی) یا ریشهها
– ویتامینها
محصولات مصنوعی، مخمری یا فراوردههای استخراج شده از منابع حیوانی.
– بایندر
برای چسباندن مواد خوراک و گلوله ها.
– آنتی اکسیدانها
برای حفظ مواد خام یا خوراک های غنی از لیپیدها که در طی ذخیره سازی طولانی مدت اکسید میشوند.
– بازدارندههای کپک
برای جلوگیری از رشد کپک ها روی مواد خام یا در داخل خوراک هنگام ذخیرهسازی.
– رنگدانه
برای ایجاد رنگ در گوشت ماهی.
– محرکهای سلامت و رشد
طیف وسیعی از ترکیباتی که ممکن است عملکردی داشته باشند یا نداشته باشند.
– آنزیمها
برای افزایش قابلیت هضم مواد مغذی.
اندازه پلت در تهیه غذای ماهی
انتخاب نامناسب اندازه پلت ممکن است منجر به کاهش مصرف خوراک و تولید شود. ساخت پلتهایی که برای ماهی خیلی کوچک هستند باعث میشود ماهی مجبور به جستجو شود و گلولههای بیشتری بخورد تا سیر گردد، و در مواردی نیز هنگام استفاده ماهیهای بزرگتر قادر به مصرف غذای کافی برای رسیدن به جیره مورد نظر و تامین نیاز خود نیستند. و پلتهای غذای ماهی نیز اگر بیش از حد بزرگ هستند توسط ماهی نمی تواند بلعیده شوند و یا بلعیدن بیش از حد طولانی گشته یا در دهان قرار نمیگیرند و هضم نشده رد خواهد شد و دوباره منجر به کاهش مصرف خواهد شد.
در هر حال اندازه پلت در ساخت غذای ماهی کپور باید از هر لحاظ بهینه گردد که معمولا تقریباً 25 تا 50 درصد از عرض دهان ماهی است . خوراکهای تجاری تولید شده معمولاً یک راهنمای تغذیه ارائه میدهند که سایز بهینه پلت را نشان میدهد.
نتیجه
یادمان باشد ماهیها را می توان با تغذیه مناسب حاوی مواد مغذی ضروری که بدن آنها را سالم و پر انرژی نگه میدارد، سالم نگه داشت. جهت هر گونه سوال در مورد تامین جیرههای با کیفیت و سالم میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.