فرایند تولید در خوراک آبزیان امروزه نقش بسیاری مهمی در کارخانجات تولید غذای ماهی ایفا کرده است، به طوری که کیفیت مناسب غذای ماهی بر سلامت محصولی که استفاده میکنیم اثر مهمی دارد. زیرا با افزایش نیاز به پروتئین سالمتر و انرژی ، مصرف گوشت ماهی در تغذیه انسان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. تولید خوراک در زمینه آبزیپروری با کیفیت بالا به سه مرحله کاملا مرتبط باهم بستگی دارد که عبارتند از: تعریف دقیق نیازهای تغذیهای حیوان مورد نظر، انتخاب مواد با کیفیت و استفاده از روشهای تولید مناسب. در این مقاله ابتدا به آشنایی کلی در مورد خوراک ماهیان و انواع آن میپردازیم .
چگونگی افزایش راندمان و تطبق پذیری بالای خوراک آبزیان
درباره این موضوع می توان به سه مورد مهم اشاره کرد که : ۱) تولید پلت در اندازه نیم تا 50 میلیمتر باشد. ۲) اجازه دهید تا 22 درصد چربی یا روغن ماهی در طول اکستروژن با خوراک مخلوط گردد. ۳) طیف وسیعی از مواد خام را جهت بهینهسازی مصرف انرژی استفاده کنید.
معرفی ترکیبات انواع خوراک در فرایند تولید
رژیم غذایی آبزی به دو شکل خوراک ماهی شناور و غوطه ور وجود دارد که ترکیبات آن به شرح زیر است:
ذرت خرد شده، پودر ذرت، کنجاله سویا، گلوتن ذرت، کنجاله سویا، سبوس گندم، آرد ماهی، کنجاله آفتابگردان، نمک خوراکی، مونوکلسیم فسفات، پودر سنگ آهک، پرمیکس ماهی بی کربنات سدیم، متیونین، آنتی اکسیدان ها ، ویتامین C.
پروسه فرایند تولید
فرایند خوراک آبزیان برای تولید به تجهیزات خاص فیزیکی و فرآوریهای ویژه تغذیهای نیاز دارد. بعضی از موارد مهمی که در پروسه تولید خوراک باید در نظر گرفته شوند شامل: تراکم خوراک، اندازه پلت آبزیان، نوع و اندازه ماهی است.به طور مثال خوراک گونه ای از ماهیان باید در آب غرق شوند چون این نوع از آبزیان علاقه دارند خوراک خود را از اعماق و کف استخر جمع آوری کنند، در حالی که خوراک برخی دیگر از آبزیان باید روی سطح شناور بماند.
معرفی خوراک آبزیان شناور
پلتهای شناور(منبسط شده یا اکسترود شده) نسبت به بقیه قیمتی گرانتر دارند. این خوراک در طول دوره پردازش باید فرایند اکستروژن را طی کند. که راه اندازی این بخش از آسیاب خوراک آبزیان معمولا هزینه بر است. خوراکهای شناور معمولا در ماهیانی که مصارف غذایی دارند(نه زینتی) و آبزیان مولد استفاده میشود. از آنجا که خوراک شناور قابلیت ماندن بر روی سطح آب ( معمولا برای چندین ساعت یکپارچهگی خود را در آب حفظ می کند) را دارد ماهی باید برای خوردن آن به سطح حوضچه بیاید، این کار به شما این امکان را میدهد که هر روز ماهیها خود را مشاهده کنید و بر سلامت و قدرت گرفتن خوراک آنها نظارت داشته باشید.
فرایند تولید خوراک شناور :
مراحل تولید خوراک آبزیان شناور شامل مراحل زیر است:
خرد کردن مواد، اختلاط یا میکس مواد، فرایند اکسترود کردن، خشک کردن گلولههای خوراکی، فرایند فرآوری و روغن پاشی، خنک کردن پلت (گلوله)، بسته بندی پلت.
معرفی خوراک آبزیان غرق شده
پلتهای غرق شده یا پلت سخت خوراکهایی مقرون به صرفهتری هستند. این خوراک تا یک ساعت در آب پایداری دارد و در صورت خورده نشدن توسط ماهی به تدریج در آب فرو و ته نشین میگردد. از آنجایی که در این نوع غذا مواد به هم فشرده میشوند ماهی نمیتواند به طور انتخابی مواد مورد نظر خود را بخورد. پلتهای خوراک غرق شونده گاهی اوقات در زمستان زمانی که آبزیان به طور منظم به سطح آب نمیآیند استفاده میشود.
فرایند تولید خوراک غوطه ور شده:
فرایند اکسترود عمدتا یکی از مراحل اصلی در ساخت پلتهای خوراک ماهی است. ابتدا مواد اولیه خوراک در اکسترود به خوبی گرم و باهم مخلوط شده تا ترکیبی همگن تولید کنند. سپس مواد اولیه که عموما شامل نشاسته و سایر مواد خام آسیاب شدهاند با مقدار معینی بخارآب مخلوط و به طور کامل به اکسترود ارسال میشوند. در این مرحله دما و فشار بر روی محفظه اکستروژن افزایش یافته، که باعث پخته شدن ماده خام میگردد. هنگامی که مواد به خوبی در دمای بالا پختند و تحت فشار در قالبهای مخصوص اکسترود شدند، فشار آنی نیز کاهش مییابد. علت ایجاد این اختلاف فشار این است که رطوبت موجود در مواد خام سریعتر تبخیر و مواد خام به حالت پف شده و به اصطلاح باد کرده در آیند. در مرحله نهایی نیز خوراک آبزیان در پایان توسط دستگاه برش اکسترودر به اندازه مناسب بریده میشود.
برخی علائم استفاده بیش از حد خوراک آبزیان در مزارع پرورشی
۱) تمام نشدن مقادیر خوراک ارائه شده به ماهی در مدت 20 دقیقه، از ابتدای قرار دادن غذا در استخر. که پرورش دهنده ماهی باید به این موضوع توجه نماید و کف استخر را در مناطقی که خوراک قرار میگیرد بررسی کند. بدین صورت که مقداری خوراک به زیر سطح حوض انداخته، و پس از مدتی (20 دقیقه) برای تخمین مقدار باقیمانده و شناسایی مقدار مصرف شده توسط آبزی تکه غذا را از آب بلند کند.
۲) انتشار بوی گندیدگی و نامطبوع از ته حوضچه های پرورشی.
۳) شدت تراکم پلانکتونها در آب حوضچه، به حدی که اجسام زیر آب در عمق کمتر از 20 سانتی متر قابل رویت نباشند. آلودگی آب را به عنوان یک علامت هشدار مبنی بر زیاده روی در نرخ تغذیه خوراک توسط آبزیان در نظر گرفت.
قوانین استفاده از خوراک آبزیان پس از تولید
قانون اول:
ماهیها کم کم به زمانبندی تغذیه( در دو نوبت صبح و بعد از ظهر) و مکان خود عادت میکنند.
قانون دوم:
تغذيه بيهوده ماهي اتلاف مال و زيان مزرعه است، زيرا آبزیان تمام مقدار خوراکی را كه سیرشان میکند میخورد و بيشتر از آن را نميخورد. یادمان باشد اکسیژن محلول در آب سرعت رشد ماهی ها را کاهش میدهد و در برابر مرگ آسیب پذیر می شوند.
قانون سوم:
در روز برداشت به ماهی غذا ندهید. تغذیه ماهی باید 24 تا 48 ساعت قبل از برداشت متوقف شود تا دستگاه گوارش آن از خوراک و باقیماندههای آن خالی گردد، زیرا این روش باعث طولانی شدن دوره حمل و نقل آبزیان می شود.
مشاوره رایگان و بازدیدهای راهبردی قسمتی مهم از فرایند تولید
ما در نوید دانه ایرانیان به این مشخصات ذکر شده در خوراک آبزیان توجه ویژه داریم و تلاش میکنیم بالاترین کیفیت را با کمترین هزینه برای شما تضمین نماییم. ما با ارائه یک تیم پاسخگو به مشتریان خود کمک میکنیم تا عملیات پرورشی آبزیان خود را به طور موفقیت آمیزی به انجام رسانند.
در فرایند تولید برای پرورش ماهی کپور، باید چند مرحله را طی کنید:
انتخاب نوع استخر:
میتوانید از استخرهای بتنی، فایبرگلاس، پلیاتیلن، PVC یا خاکی برای پرورش ماهی کپور استفاده کنید. هر نوع استخر مزایا و معایب خود را دارد که باید با توجه به شرایط محیطی، بودجه مالی و تجربه پرورشدهنده انتخاب شود. استخرهای خاکی یکی از روشهای معمول برای پرورش ماهی کپور هستند.
تصفیه و تأمین آب:
آب باید کیفیت مناسبی داشته باشد و آلودگیها را کاهش دهد. باید یک سیستم تصفیه آب مناسب نصب شود تا آب تمیز نگه داشته شود. همچنین باید دما، pH، اکسیژن محلول و سایر پارامترهای آب را کنترل کرد.
تأمین ماهی:
ماهی کپور را میتوانید از منابع معتبر و با کیفیت تأمین کنید. معمولاً از ماهیان بچه یا جوان استفاده میشود. ماهیها باید با دقت و در شرایط مناسب به استخر منتقل شوند.
تغذیه:
رژیم غذایی ماهیها باید تغذیه متنوع و مناسب داشته باشد. از تغذیه با کیفیت و معادله برای رشد بهتر ماهیها استفاده شود. میزان و نوع غذا را باید با توجه به سن، وزن، فصل و شرایط محیطی تعیین کرد.
نظارت و مراقبت:
نظارت منظم بر وضعیت ماهیان و شرایط محیطی ضروری است. اطمینان حاصل شود که آب تمیز است و ماهیها به درستی رشد میکنند. همچنین باید از بیماریها، آفات، دشمنان طبیعی و سایر عوامل مخاطرهآمیز جلوگیری کرد.
سخنی با مشتریان گرامی
ما به مشتریان خود این اطمینان را می دهیم تا دغدغه شما را در زمینه تامین خوراک آبزیان را به درستی پاسخگو باشیم. تا مطمئن گردید این نوآوری ادامه خواهد یافت.