پرورش آبزیان در حال حاضر بیش از نیمی از تمامی محصولات ماهی را که ما در جهان میخوریم را فراهم میکند. این بخش دارای پتانسیل رشد سریع برای تولید غذا در جهان است. تولید ماهی نقش مهمی در کمک به تغذیه جمعیت جهان که رو به افزایش است ایفا میکند.
تاریخچه پرورش آبزیان
آبزی پروری از ۵۰۰ سال قبل از میلاد رواج داشته است. با این حال، از اواسط قرن بیستم اهمیت تجاری بیشتری پیدا کرد. گسترش سریع پرورش آبزیان تا حد زیادی در خدمت تولید گونههای نسبتاً گران قیمت بوده است. این گونهها اغلب به عنوان یک محصول تازه مصرف میشوند.
به عنوان مثال: میگو، خرچنگ، خاویار، قزل آلا، ماهیان آزاد و صدف جز این موارد هستند. با این حال، تولید گربهماهی، کپور و تیلاپیا نیز در اکثر مناطق دنیا در حال افزایش است که توسط سیستمهای گسترده کم انرژی پرورش مییابند. به عنوان مثال، پرورش گربه ماهی در ایالات متحده از زمانی که در دهه 1960 شروع به کار کرد، تولید خود را تا به امروز بیش از پنج برابر کرده است. امروزه برخی از این ماهیان آب شیرین نیز در آکواپونیک(ترکیبی از پرورش ماهی و گیاهان در سیستمهای چرشی است)، یک سیستم ترکیبی که آبزی پروری را با کشت هیدروپونیک گیاهان ترکیب میکند، پرورش داده میشوند. در این سیستم از فضولات ماهی نیز برای تغذیه گیاهان استفاده می شود.
تعریف آبزی پروری
آبزی پروری عبارت است از پرورش(مصارف زینتی)، پرورش و برداشت ماهی، صدف، جلبک و سایر موجودات در انواع محیط های آبی.
در تعریفی که توسط نهادهای پرورش آبزیان آمده، آبزی پروری روشی است که برای تولید غذا و سایر محصولات تجاری، احیای زیستگاههای طبیعی و احیا کردن ذخایر بکر و وحشی، و بازسازی جمعیت گونه های در معرض خطر و در معرض انقراض استفاده میشود. غذاهای آبزی معمولا به روش پرورشی یا صید از آب های داخلی مانند دریاچهها، رودخانهها و تالابها تهیه میشوند. از آنجا که تنوع غذای آبزی از تنوع غذای حیوانی بیشتر است مصرف غذای آبزی و پرورش آن در جهان توسعه یافته است.
رشد آبزی پروری در جهان
رشد پرورش ماهیان در جهان توسط عوامل متعددی از جمله افزایش جمعیت، تغییر رژیم غذایی و پیشرفت در فناوری آبزی پروری تحریک شده است. محدودیتهای موجود در عرصه طبیعی منابع اقیانوسی نیز نقش رو به رشد پرورش آبزیان را در کمک به برآوردن افزایش تقاضا برای ماهی و صدف تشویق کرده است.
انواع پرورش آبزیان
دو نوع آبزیپروری وجود دارد: آبزیان پرورشی و آب شیرین. در ایالات متحده، آبزی پروری دریایی و آب شیرین بیشتر رایج است. که شامل گونه های متعددی از جمله صدف، میگو، جلبک دریایی و ماهی هایی مانند ماهی قزل آلا، ماهی باس سیاه، سیبل ماهی، دم زرد و پومپانو میباشد. پرورش ماهیان دریایی معمولاً به صورت توری در آب یا در مخازن روی خشکی انجام میشود.
نقش تغذیه مناسب در پرورش آبزیان
خوراک ماهی بخش جدایی ناپذیر از آبزی پروری تجاری و شخصی است. که رژیم غذایی و تغذیه متعادلی را برای ماهیان پرورشی فراهم میکند. غذای پرورش آبزیان عمدتاً به صورت گلوله یا گرانول است، که تغذیهایی سالم به شکل متمرکز و پایدار فراهم می کند. و به ماهی اجازه میدهد به اندازه تغذیه و تا حداکثر پتانسیل خود رشد کند. اجزای حیاتی خوراک ماهی شامل روغن ماهی و پودر ماهی است. سپس با سایر مواد مفید مانند مواد معدنی، ویتامینها، غلات و پروتئینهای گیاهی ترکیب میشود که به نوبه خود گرانول یا پلت آبزیان را تشکیل میدهد.
سخن تکمیلی
باتوجه به اهمیت پرورش آبزیان و شرایط جغرافیایی(خوزستان در سال ۱۳۹۸ با تولید ۱۳۰هزار تن آبزی پروری ماهیان گرمابی و صید رودخانهها و تالابها مقام نخست کشوری را کسب کرد.)، کارخانه نوید ایرانیان قریب به ده سال است به طور مستمر فعالیت خود را در جهت تامین خوراک آبزیان آغاز نموده است. که نتیجه آن تامین نیاز خوراک ماهیان گرمابی در سه مرحله آغازین، رشد و پرواری است. قیمتها، کیفیت و شهرت ما را مقایسه کنید و ببینید چگونه مشتریان ما فصل به فصل از این رژیم غذایی مختص آبزیان کارخانه نوید دانه ایرانیان لذت خواهند برد.